Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 27 december 2020 t/m 9 januari 2021

 

Zondag 10 januari: Doop van de Heer

Klein Pasen in de winter. Zo zou je Kerstmis ook kunnen noemen. We vieren het verlossingsgeheim: God heeft Zijn Zoon naar de wereld gestuurd om ons te verlossen. Ook tegen ons zegt hij: “Jij bent mijn zoon, mijn dochter… mijn veelgeliefde.” Een nieuwe geboorte. Telkens weer als wij het geheim van zijn liefde toelaten in ons eigen leven.

Lees verder >>>

 

Woensdag 13 januari: H. Hilarius

Hilarius was bisschop van Poitiers in de vierde eeuw. Een van zijn leerlinge was Martinus, die later bekend werd als Sint-Maarten. Hiliarius verzette zich tegen het Arianisme en werd daarom verbannen naar Klein-Azië. Daar schreef hij een beroemd geworden boek over de Drievuldigheid. Ook nam hij deel aan een bisschoppensynode. Terug in zijn geboorteland stichtte hij het allereerste echte klooster van Frankrijk, waar onder andere Martinus intrad. Hilarius liet nog van zich horen op de bisschoppensynodes van Parijs en Milaan om te ijveren voor een zuivere leer over de persoon van Jezus. Hij stierf op 13 januari 368.

Lees verder >>>

 

Donderdag 14 januari:  Z. Petrus Donders

Officieel staat hij in het bisdom Roermond niet op de liturgische kalender, maar de redemptorist Peerke Donders wordt door zijn confraters in Wittem ook in Limburg gepromoot. De Brabantse priester trok in de 19e eeuw naar Suriname om zich daar volledig in te zetten voor de slaven in de melaatsenkolonië Batavia. Hij overleed op 14 januari 1887.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 15 januari: H. Arnold Janssen

Vandaag weer een echte Limburgse heilige, althans een heilige die lang in Limbrug gewoond heeft en er ook gestorven en begraven is. De in het Duitse Goch geboren priester Arnold Janssen kwam eind 19e eeuw naar Steyl bij Tegelen om daar zijn droom te verwezenlijken: de oprichting van maar liefst drie missiecongregaties: de paters van het Goddelijk Woord, de zusters Dienaressen van de Heilige Geest (blauwe zuster) en de slotzusters Dienaressen van de Heilige Geest van de altijddurende aanbidding (roze zusters). Die laatste congregatie viert dit jaar haar 125-jarig bestaan. Nog zijn de ‘Steyler missionarissen’ een de grootste missionaire congregaties van de Kerk. Arnold Janssen stierf in 1909 op Steyl, zoals ze daar zeggen. In 2003 werd hij door paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

Lees verder >>>

 

Illustratie: Heilige Arnold Janssen van Steyl