Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 24 t/m 30 mei 2020

 

Zondag 24 mei:  7e Zondag van Pasen

Na de Hemelvaart van Jezus trokken de apostelen zich met Maria terug om samen te bidden. Dit leidde uiteindelijk tot hun naar buiten treden op Pinksteren. Waar gebeden wordt, ontstaat nieuwe leven.   

Lees verder >>>
 

Maandag 25 mei: H. Beda

De heilige Beda leeft in de 7e en 8e eeuw in Engeland. Hij werd al op heel jonge leeftijd monnik en wijdde zijn hele leven aan studie, lesgeven en het schrijven boeken. Hij is uitgeroepen tot kerkleraar.

Lees verder >>>

 

Dinsdag 26 mei: H. Filippus Neri

Filippus Neri leeft in de 16e eeuw in Rome. Hij wordt priester en richt de priestercongregatie van de Oratorianen op. Het gebedsleven speelt een belangrijke rol in het leven deze congregatie, die sinds de oprichting in de Chiesa Nuova in het centrum van Rome. Filippus is inspirator van andere grote heiligen uit zijn tijd zoals Ignatius van Loyola, Carolus Borromeüs, Camillus de Lellis en Franciscus van Sales. In Limburg is één vestiging van de Oratorianen in de wijk Wyck in Maastricht.

http://Lees verder >>>

 

Woensdag 27 mei: H. Augustinus van Canterbury

De apostel van de Engelsen, zo wordt Augustinus van Canterbury genoemd. Hij was in de 6e eeuw overste van een benedictijner klooster in de buurt van Rome. In 596 werd hij door paus Gregorius met een groep van veertig monniken naar Engeland gestuurd om daar de kerk te stichten en het geloof te verkondigen. Hij kwam terecht Canterbury en stichtte daar het eerste aartsbisdom. De koning was zijn eerste bekeerling. Zijn levensverhaal is heel precies beschreven door de eerder deze week gevierde Sint Beda.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 29 mei: H. Paus Paulus VI

Paus Paulus VI is pas twee jaar geleden heilig verklaard. Giovanni Montini, zoals hij eigenlijk heette, werd in 1897 in Brescia geboren. Hij overleed in 1978 in het pauselijk buitenverblijf Castel Gandolfo. Hij was aartsbisschop van Milaan. In 1963 werd hij tot opvolger van paus Johannes XXIII gekozen. Zijn eerste opgave was het afronden van het Tweede Vaticaans Concilie dat onder zijn voorganger begonnen was. Paulus VI was ook een van de eerste pausen die de wereld over reisde. Zijn bekendste encycliek is ongetwijfeld Humane Vitae uit 1968 over de geboorteregeling. Minder bekend is dat hij zich ook enorm inzette voor sociale kwesties en wereldvrede.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 30 mei: Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

De gedachtenis van Maria als Onze-Lieve-Vrouw ter Nood is in Nederland vooral bekend uit het bisdom Haarlem, waar in Heiloo een bedevaartoord aan deze devotie is gewijd. In het bisdom Roermond staat dit Mariafeest officieel niet op de liturgische kalender. De feestdag heeft ook geen vaste datum, maar wordt gevierd op de laatste zaterdag in mei. De toevoeging ‘ter nood’ geeft aan dat Maria’s hulp wordt aangeroepen in noodsituaties. In dit jaar van een wereldwijde pandemie kan het geen kwaad om ook eens een kaarsje op te steken voor Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. In Limburg zijn wel drie kapellen aan deze gedachtenis gewijd: in Stein, Sevenum en Well.

Lees verder >>>