Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 5 t/m 11 september?

 

Zondag 5 september:  23e zondag door het jaar

God stuit vaak op dovenmansoren. Hij handelt nu eenmaal anders dan wij verwachten en altijd mooier en beter dan wij hadden kunnen hopen.

Lees verder >>>

 

Woensdag 8 september: Maria Geboorte

Maria is een van de weinige heiligen van wie ook de geboorte wordt gevierd. Het feest werd in de zesde eeuw het eerst gevierd in het oosten, onder invloed van het concilie van Efese (431), waar Maria officieel tot 'Moeder van God' ('Theotokos') werd uitgeroepen. In de zevende eeuw werd het feest ook voor de kerk van Rome ingevoerd en in de 11e eeuw was het verspreid over de gehele kerk. Historisch gesproken is niet bekend op welke dag Jezus’ moeder Maria is geboren. Voor 8 september is gekozen, omdat op deze dag ergens in de 5e of 6e eeuw in Jeruzalem een St-Annakerk werd ingewijd. Sint Anna wordt beschouwd als de moeder van Maria.  

Lees verder >>>

 

Donderdag 9 september:  H. Petrus Claver

De Spaanse jezuïet Petrus Claver trok begin 17e eeuw als missionaris naar de Nieuwe Wereld (Zuid-Amerika) waar hij zich het lot van de uit Afrika gehaalde slaven zeer aantrok. Hij ging ook de geschiedenis in als de apostel van de slaven. Hij is ook patroon van de Missiezusters van Petrus Claver, die onder andere een klooster hebben in Maastricht.  

Lees verder >>>

 

Vrijdag 10 september: H. Theodardus van Maastricht

Sinds de hervorming van de liturgie heeft hij geen eigen feestdag meer, maar voorheen werd op 10 september het feest gevierd van de heilige bisschop Theodardus van Maastricht. Hij stierf 670. Hij was afkomstig uit Aquitanië in Zuid-Frankrijk. Voordat hij bisschop werd, was hij abt van de abdij in Stavelot, vlakbij Luik. Hij was de rechtstreekse voorganger van Lambertus, de laatste bisschop van Maastricht, voordat de zetel naar Luik werd verplaatst. Hij werd door tegenstanders vermoord.

Lees verder >>>