Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wat vieren we van 11 t/m 17 oktober 2020

 

Zondag 11 oktober: 28e zondag door het jaar

De tafel is gedekt voor het feest. Maar zijn wij gereed om mee te feesten? Dat is de vraag die in het evangelie van deze zondag centraal staat.

Lees verder >>>

 

Maandag 12 oktober: H. Herlindis en Relindis van Aldeneik

Ze staan niet op de officiële liturgische kalender. Maar Herlindis en Relindis van Aldeneik (Maaseik) mogen we toch wel tot onze eigen Limburgse heiligen rekenen. Ze waren van Frankische adel en bouwden op het familiedomein aan de Maas eigenhandig een zusterklooster.. Herlindis werd de eerste abdis. De heilige Willibrord bezocht het klooster regelmatig en ook Bonifatius was er te gast vlak voor dat hij in Friesland werd vermoord. De twee heilige zussen zijn begraven in de Catharinakerk in Maaseik.

Lees verder >>>

 

Woensdag 14 oktober: H. Callistus

De heilige Callixtus of Callistus behoort tot de eerste pausen. Hij was een vrijgelaten slaaf en werkte als diaken bij de naar hem genoemde Callixtuscatacombe. In 217 werd hij bisschop van Rome. Hij zorgde voor nogal wat opspraak in de kerk, omdat hij volgens sommigen niet recht genoeg in de leer was en te veel barmhartigheid toonde. Hij overleed in 222 bij een aanslag waarbij hij door een heidense bende in de rivier de Tiber werd gegooid.

Lees verder >>>

 

Donderdag 15 oktober: H. Teresia van Avila

Na de ‘kleine Theresia van Lisieux’ valt deze maand ook het feest van de ‘grote’ Teresia: die van Avila. Zij leefde in de 16e eeuw. Ze trad toe tot de orde van de karmelietessen. Na een visioen van het lijden van Christus besloot ze haar leven nog meer in dienst van Hem te stellen. Dat leidde uiteindelijk tot een hervorming van de karmelorde. Ze stichtte meer dan 30 nieuwe kloosters. Ook schreef diverse boeken, die voor de theologie zo belangrijk zijn dat zij 50 jaar geleden als eerste vrouw werd uitgeroepen tot kerkleraar.

Lees verder >>>

 

Vrijdag 16 oktober: H. Gerardus Majella 

De liturgische kalender geeft vandaag de heilige Hedwig aan, maar in Limburg staan we op deze dag ook stil bij de heilige Gerardus Majella. De heilige redemptorist uit Zuid-Italië werd namelijk in onze regio ongelofelijk populair, nadat in Wittem een bedevaartoord aan hem werd gewijd. Gerardus leefde in de 18e eeuw. Na diverse omzwervingen werd hij lekenbroeder bij de redemptoristen. Hij leidde een eenvoudig en vroom leven en werd door veel mensen bij leven al als een heilige gezien. Alle Gerren, Gerards, Gerda’s en Sjra’s proficiat met hun naamfeest op deze dag.

Lees verder >>>

 

Zaterdag 17 oktober: H. Ignatius van Antiochië

Ignatius was aan het einde van de eerste eeuw de derde bisschop van Antiochië in Syrië. In deze stad hadden de eerste christenen een heenkomen gezocht, nadat zin Jeruzalem vervolgingen waren uitgebroken. Hier werden de volgelingen van Jezus ook voor het eerste christenen genoemd. Over het leven van Ignatius is niet veel bekend. Hij zou een leerling van de apostel Johannes zijn geweest. Volgens een legende uit de Middeleeuwen zou hij een brief hebben geschreven naar Maria om te checken of alles wat Johannes vertelde wel waar was. Ignatius stierf rond het jaar 110 in Rome de marteldood.

Lees verder >>>