Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Afscheid bisschop Frans Wiertz

Afscheid Mgr. Wiertz

15-08-2018

Op 2 december 2017 vierde Mgr. Frans Wiertz zijn 75e verjaardag. Met ingang van die datum heeft hij aan paus Franciscus ontslag gevraagd en gekregen. Op zaterdag 9 december vond het officiële afscheid plaats. Een overzicht van alle berichten en activiteiten rond het afscheid van de bisschop.

Foto: John Peters

Lees verder »

Warm afscheid voor bisschop op koude dag

15-08-2018

De kou en de sneeuwvlokken buiten de kathedraal stonden in schril contrast met de warme en hartelijke woorden die zaterdag 9 december in de kerk klonken bij gelegenheid van het afscheid van bisschop Frans Wiertz. Kardinaal Wim Eijk en gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg lieten zich in zeer lovende woorden over de bisschop uit en op zijn eigen toespraak volgde een minutenlang applaus.

Lees verder »

Geloofsgesprek KRO met bisschop Wiertz

15-08-2018

Op zondag 10 december - daags na het afscheid van bisscohop Wiertz zond de KRO een geloofsgesprek uit met de emeritus-bisschop.

Lees verder »

Foto-album afscheid Mgr. Wiertz

15-08-2018

Tijdens het afscheid van Mgr. Wiertz op zaterdag 9 december zijn er heel wat foto's gemaakt.

Lees verder »

Provinciale erepenning voor scheidend bisschop

15-08-2018

Gouverneur Theo Bovens reikte op 9 december 2017 de Provinciale Erepenning uit aan Mgr. Frans Wiertz tijdens de afscheidsviering van de bisschop in de Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten de erepenning aan bisschop Wiertz toe te kennen uit waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor Limburg en zijn bevolking.

Lees verder »

Preek Kardinaal Eijk tijdens afscheidsmis

15-08-2018

Tijdens de afscheidsmis werd de feestpreek uitgesproken door kardinaal Eijk, de aartsbisschop van Utrecht.

Lees verder »

Afscheidsviering en andere reportages L1 terugkijken

15-08-2018
De regionale omroep L1 zond op zaterdga 9 december de afscheidsviering van bisschop Wiertz live op tv uit. Het programma is op internet terug te kijken, net als de diverse andere interviews en reportages van de omroep over bisschop Wiertz.
Lees verder »

Bisschop tegen priesters: Missioneren is luisteren

15-08-2018

“Missioneren is naar mensen luisteren. Ook als ze in jouw oren vreemde dingen zeggen. Probeer ze te begrijpen, dan zullen ze vroeg of laat ook belangstelling voor jou en je geloof tonen.” Dat advies gaf bisschop Frans Wiertz vrijdag 8 december aan de priesters en seminaristen die naar Rolduc waren gekomen voor de 43e Dies Natalis van het grootseminarie.

Lees verder »

Bisschop Wiertz neemt zaterdag afscheid met dankviering

15-08-2018

Mgr. Frans Wiertz neemt zaterdag 9 december afscheid van het bisdom Roermond met een plechtige dankviering in de Sint-Christoffelkathedraal. Mgr. Wiertz is meer dan 24 jaar bisschop van Roermond geweest. Afgelopen zaterdag is hij officieel teruggetreden in verband met het bereiken van zijn 75e verjaardag.  

Lees verder »

Afscheidsinterview met Katholiek Leven TV

15-08-2018

Afscheidsinterview met bisschop Wiertz van Katholiek Leven TV, het viedoplatform van de r.-k kerk in Nederland. 

Lees verder »

Mgr. Hub Schnackers gekozen tot administrator bisdom Roermond 

15-08-2018

Het Kathedraal Kapittel van het bisdom Roermond heeft maandag 4 december 2017 tijdens een vergadering in Roermond Mgr. Dr. H. (Hub) J. G. M. Schnackers gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom Roermond. Hij zal het bisdom besturen totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop voor Roermond heeft benoemd en deze zal zijn aangetreden.

Lees verder »

Sede vacante - de zetel is vacant

15-08-2018

 

Sede vacante! De zetel van het bisdom Roermond is vacant. Bisschop Frans Wiertz viert vandaag – zaterdag 2 december – zijn 75e verjaardag. Zoals voor bisschoppen gebruikelijk is, heeft hij aan paus Franciscus gevraagd om met ingang van vandaag ontslagen te worden als residerend bisschop. Dat betekent dat Limburg vanaf vandaag officieel geen bisschop meer heeft. De zetel is vacant, zoals dat in kerkelijke termen heet.

Lees verder »

Terugtreden ook in Rome bekend gemaakt

15-08-2018

Het officiële terugtreden van Mgr. Wiertz als bisschop van Roermond is ook in Rome officieel bekend gemaakt.

Lees verder »

Interview NOS-radio Met het oog op morgen

15-08-2018

Aan de vooravond van zijn 75e verjaardag sprak het NOS-radioprogramma 'Met het oog op morgen' uitgebreid met bisschop Wiertz.

Lees verder »

Bisschop neemt afscheid van medewerkers

15-08-2018

Op zijn laatste dag als bisschop van Roermond heeft mgr. Wiertz afscheid genomen van zijn medewerkers. Dat gebeurde vrijdagmiddag 1 december in de hal van het Bisschopshuis in Roermond. 

Lees verder »

Laatste column Mgr. Wiertz

15-08-2018

Bijna 50 jaar lang schreef bisschop Wiertz wekelijks en later maandelijks een pastoraal stukje. Eerst voor parochiebladen en later huis-aan-huisbladen, websites en het bisdomblad. De laatste 'kolom van de bisschop' staat nu online. 

Lees verder »

Afscheid live op tv en internet

15-08-2018

De afscheidsviering van Mgr. Frans Wiertz als bisschop van Roermond wordt zaterdag 9 december door de regionale omroep L1 live op televisie uitgezonden. De KRO streamt de viering op internet. Met de eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond neemt Mgr. Wiertz na ruim 24 jaar afscheid van het bisdom Roermond. De bisschop viert zaterdag 2 december zijn 75e verjaardag en heeft – zoals bij bisschoppen gebruikelijk is – bij die gelegenheid aan paus Franciscus ontslag gevraagd en gekregen.

Lees verder »

Portret Wiertz bij KRO

15-08-2018

Het KRO-programma Roderick zoekt Licht zond dinsdag 28 november een documentaire uit over bisschop Wiertz. Bekijk het programma.

Lees verder »

Laatste vergadering met REA

15-08-2018

De Raad voor Economische Aangelegenheden (REA) van het bisdom heeft maandag 27 november voor de laatste keer vergaderd met bisschop Wiertz. De REA is een van de belangrijkste adviesorganen van een bisschop op financieel-economisch terrein.

Lees verder »

Interviews bisschop

15-08-2018

Bij gelegenheid van het afscheid van Mgr. Wiertz worden er enkele interviews met de bisschop op televisie uitgezonden.

Lees verder »