Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Laatste nieuws

Vrijdag 12 maart gebed voor slachtoffers coronapandemie

05-03-2021

Op vrijdag 12 maart sluiten de Nederlandse bisschoppen aan bij een gebedsestafette van bisschoppen die door heel Europa gaat. Bisschop Harrie Smeets en hulpbisschop Everard de Jong van Roermond bidden vrijdagochtend samen met de studenten van het grootseminarie Rolduc voor de slachtoffers van de coronapandemie. Het is een initiatief van de vergadering van Europese bisschoppenconferenties (CCEE).

Lees verder »

Jaarlijkse chrismamis weer in kleine kring

04-03-2021

De jaarlijkse chrismamis in de Goede Week vindt dit jaar weer in kleine kring plaats. Dit is nog steeds een gevolg van de coronamaatregelen. Anders dan vorig jaar is de chrismamis nu wel in de kathedraal, maar het is weer een besloten viering met een beperkt aantal priesters en zonder kerkgangers.

Lees verder »

Extra aandacht voor Sint-Jozef in maart

02-03-2021

De deze week begonnen maand maart is van oudsher in de katholieke kerk toegewijd aan Sint-Jozef. Dit jaar is er extra aandacht voor de stiefvader van Jezus, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot een internationaal Jaar van Sint-Jozef. In het bisdom Roermond wordt daar op diverse wijzen aandacht aan besteed met gebedsprentjes, draagspeldjes, een Jozefhymne en extra vieringen in de Sint-Jozefkerk in Smakt, het enige bedevaartoord van Sint-Jozef in Nederland.

Lees verder »

Bisschop werkt mee aan project ‘Ik lees....’

25-02-2021

Dankzij een samenwerking tussen de Bibliotheek Bibliorura en We Are Roermond zijn tot en met juni 2021 op het Munsterplein in Roermond portretten te zien van acht bekende Roermondenaren die vertellen over de rol van lezen in hun leven. Een van hen is bisschop Harrie Smeets.

Lees verder »

Vastenactie Limburgse parochies in teken beroepsonderwijs

24-02-2021

‘Een beter leven dankzij goed onderwijs’, was de slogan van Vastenactie in 2020. Toen kwam corona en viel de campagne min of meer in het water. Dit jaar pakt Vastenactie de draad weer op waar die vorig jaar is blijven liggen. Opnieuw staat goed onderwijs centraal in de campagne, die op Aswoensdag beong en tot Pasen duurt.

Lees verder »

Vaticaan: Vieringen van de Goede Week in 2021

24-02-2021

De sinds 25 maart 2020 geldende coronamaatregelen voor de Wereldkerk, blijven ook voor de Goede Week en Pasen van 2021 van kracht. Dat heeft de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten bekendgemaakt.

Lees verder »

Kruisdragers voor The Passion gezocht

22-02-2021

Op donderdag 1 april wordt vanuit Roermond het programma The Passion uitgezonden. Onderdeel is een korte stoet met het grote verlichte kruis. Daarvoor worden nog kruisdragers uit de regio Roermond gezocht. Wie live-uitzending van The Passion dit jaar op een heel bijzondere manier wil meemaken, kan zich aanmelden.

Lees verder »

Kanunnik Peter van der Horst geïnstalleerd

18-02-2021

Tijdens een korte plechtigheid is pastoor Peter van der Horst geïnstalleerd als kanunnik van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond. Dit gebeurde tijdens een vesperdienst in de Caroluskapel in Roermond. Van der Horst sprak de geloofsbelijdenis uit en legde vervolgens met de hand op het evangelieboek de belofte af. Daarna kreeg hij de mozetta (manteltje) en bonnet (hoed) overhandigd die kanunniken mogen dragen. 

Lees verder »

Bisschop Smeets in Vastenbrief: ‘Quarantaine kan ons dichter bij God brengen’

18-02-2021

“Quarantaine brengt het menszijn terug naar de essentie: ze confronteert ons met onszelf en onze driften, maar ook met onze vrijheid om Gods genade te ontvangen.” Dat schrijft bisschop Harrie Smeets van Roermond in zijn Vastenboodschap, die dit weekeinde in de alle kerken in Limburg wordt voorgelezen of gepubliceerd.

Lees verder »

Bisschoppen roepen met speciale website iedereen op: Vier Pasen!

18-02-2021

Vier Pasen. Onder dat motto zijn de gezamenlijke Nederlandse bisdommen een campagne gestart om gelovigen te helpen ondanks de lockdown de veertigdagentijd en Pasen bewust te beleven. Deze week is de speciale website vierpasen.nl online gegaan, die bezoekers de gelegenheid biedt ook thuis stil te staan bij de vastentijd en Pasen. De site helpt mensen ook om de eigen parochie te vinden.

Lees verder »

Hoofdrollen The Passion Roermond bekend

17-02-2021

Anita Witzier (Verslaggever), Rob Dekay (Judas), Leo Alkemade (Petrus), Freek Bartels (Jezus), Trijntje Oosterhuis (Maria), Humberto Tan (Verteller) en Tygo Gernandt (Pilatus) spelen de hoofdrollen in The Passion 2021. KRO-NCRV zendt het grootste muzikale paasevenement live uit vanuit Roermond op Witte Donderdag 1 april.

Lees verder »

Info-ochtend Theologisch Instituut verplaatst naar 10 april

12-02-2021

In verband met de lockdown is de voor 20 februari geplande info-ochtend van het Theologisch Instituut Rolduc verplaatst naar zaterdag 10 april. Het Theologisch instituut is de opleiding voor diaken, pastoraal werkers, godsdienstdocenten en catechisten. 

Lees verder »

Première Passiespelen weer uitgesteld

12-02-2021

Na een eerder uitstel van de Passiespelen Tegelen van 2020 naar 2021 wegens COVID-19 heeft het bestuur van de stichting noodgedwongen moeten besluiten om óók de première op zondag 18 april 2021 uit te stellen – en daarmee de hele speelreeks – naar een later moment dit jaar. Het is niet realistisch om te verwachten dat op 18 april een coronaveilige voorstelling ‘op anderhalve meter’ kan plaatsvinden. Momenteel kan er niet gerepeteerd worden, een essentiële voorwaarde om een volwaardige en artistiek verantwoorde voorstelling te kunnen spelen.

Lees verder »

Zangers voor koor The Passion in Roermond gezocht

11-02-2021

KRO-NCRV is op zoek naar zangers die mee willen doen in het koor van The Passion op Witte Donderdag 1 april in Roermond. Gezocht worden zangers tussen de 18 en 40 jaar in Roermond of naaste omgeving wonen, werken of kerkelijk betrokken zijn. Ze moeten wel enige affiniteit of ervaring hebben met meerstemmig zingen en liefst ook met gospelzang.

Lees verder »

Limburgse priesters vertalen Pastorale Regel van Gregorius de Grote

09-02-2021

Twee Limburgse priesters – rector dr. Lambert Hendriks en spirituaal dr. Bernhard Hegge – hebben de meer dan 1400 jaar oude Pastorale Regel van Gregorius de Grote in het Nederlands vertaald. Het is voor het eerst dat dit eeuwenoude werk in een volledige vertaling is verschenen. Het eerste exemplaar werd onlangs aangeboden aan bisschop Harrie Smeets van Roermond, die een voorwoord in het boek schreef.

Lees verder »

Ook Heiligdomsvaarten Aken en Kornelimünster uitgesteld

08-02-2021

De heiligdomsvaarten van Aken en Kornelimünster die komende zomer zouden plaatsvinden, worden twee jaar uitgesteld. Dat heeft het bisdom Aken besloten. Eerder was al bekend geworden dat de Heiligdomsvaart van Susteren een jaar zou opschuiven tot 2022.

Lees verder »

Bisschop bezocht door brand getroffen kerk Noorbeek

04-02-2021

Daags na de grote brand in de Sint-Brigidakerk in Noorbeek heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond donderdagmiddag een bezoek gebracht aan de zwaar getroffen kerk. De bisschop kon met eigen ogen zien welke ravage de brand heeft aangericht. “Verschrikkelijk,” was het eerste woord dat hij kon uitbrengen bij de aanblik van het interieur van de 13e-eeuwse kerk.

Lees verder »

Bisdom Roermond brengt gebedskaart voor Aswoensdag uit

04-02-2021

Het bisdom Roermond heeft een gebedskaart uitgebracht voor mensen die graag stilstaan bij Aswoensdag, maar vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze aan de uitreiking van het askruisje kunnen deelnemen. Op de kaart staan enkele gebeden en een korte overweging die aansluiten bij het vieren van Aswoensdag in coronatijd.

Lees verder »

40 Jaar geleden eerste permanent-diakens gewijd

03-02-2021

Komende zondag 7 februari is het precies 40 jaar geleden dat de eerste permanent-diakens in het bisdom Roermond werden gewijd. Dit waren Sjra Lomme uit Guttecoven, Frits Boreas uit Susteren en Jan Borghouts uit Weert. Van hen leeft alleen Lomme nog, maar vanwege zijn verminderde gezondheid laat hij het jubileum graag in stilte voorbij gaan. Later dit jaar –  op 14 november – hoopt ook Wijnand Beerkens uit Echt zijn 40-jarig diakenjubileum te vieren.

Lees verder »

Brigidakerk Noorbeek getroffen door grote brand

03-02-2021

In de Sint-Brigidakerk in Noorbeek heeft woensdag 3 februari een grote brand gewoed. Deze brak rond 8.30 uur uit en werd door een voorbijganger opgemerkt, die de brandweer en het kerkbestuur alarmeerde. 

Lees verder »