Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Laatste nieuws

Oud-legeraalmoezenier en kerkmusicus Guido Grond overleden

27-11-2020

Op woensdag 25 november 2020 is in Roermond oud-legeraalmoezenier en kerkmusicus Guido Grond overleden. Hij is 80 jaar geworden. De uitvaart is donderdag 3 december in besloten kring.

Lees verder »

Bisschoppen lanceren website Vier Kerstmis!

27-11-2020

Met de campagne Vier Kerstmis! nodigen de Nederlandse bisschoppen iedereen uit om ook dit jaar het Kerstfeest te vieren. Ook al is dat wellicht anders dan andere jaren, vanwege de coronamaatregelen. De bisschoppen hebben speciaal voor de campagne de website www.vierkerstmis.nl gelanceerd. Deze is vrijdag 27 november online gegaan.

Lees verder »

Thema The Passion 2021: #ikbenervoorjou

27-11-2020

The Passion in Roermond staat komend jaar in het teken van het thema ‘Ik ben er voor jou’. KRO-NCRV presentatrice Anita Witzier doet op donderdag 1 april 2021 live verslag van de ‘processie’, die een nieuwe opzet krijgt. Want de tocht met het iconische lichtgevende kruis trekt op Witte Donderdag niet alleen door gaststad Roermond, maar gedurende 40-dagentijd voorafgaand aan The Passion ook door heel Nederland.

Lees verder »

Adventsboodschap bisschop Smeets: ‘Wees waakzaam om God te kunnen ontvangen’

26-11-2020

“Verwachten wij nog heil van Godswege of hebben veel mensen God in het verleden opgesloten?” Die vraag stelt bisschop Harrie Smeets van Roermond centraal in zijn Adventsboodschap, die dit weekeinde in alle kerken in Limburg wordt voorgelezen of gepubliceerd.

Lees verder »

Veelgestelde vragen uit parochies in de voorbereiding op Kerstmis

25-11-2020

Met Kerstmis in het vooruitzicht zijn veel parochies volop bezig met de voorbereidingen om tijdens de feestdagen zo veilig en tegelijk zo waardig mogelijk te kunnen vieren. Dit levert een aantal vragen op in relatie tot het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’. De antwoorden worden vanuit de Bisschoppenconferentie gegeven.

Lees verder »

Adventsvieringen met bisschop in Caroluskapel

25-11-2020

Bisschop Harrie Smeets zal op de vier zondagen van de Advent een eucharistieviering opdragen in de Caroluskapel in Roermond. Deze viering is bedoeld als een bescheiden uitbreiding van de ‘vieringencapaciteit’ in het centrum van Roermond, omdat in alle kerken maar 30 mensen mogen worden toegelaten. Op deze wijze kunnen toch wat extra mensen tijdens de Advent een eucharistieviering bijwonen.

Lees verder »

Lespakket 800-jarige Munsterkerk voor basisscholen

23-11-2020

In het kader van het 800-jarig bestaan van de Munsterkerk in Roermond is een lespakket voor de Roermondse basisscholen samengesteld met lesbrieven, kinderboeken en spelletjes. Deze zijn maandag 23 november gepresenteerd. Een deel van het materiaal is in het dialect.

Lees verder »

Emeritus-pastoor Nies van Lier S.J. overleden

23-11-2020

In zijn woonplaats Nijmegen is vrijdag 20 november 2020 emeritus-pastoor Nies van Lier S.J. van Heibloem overleden. Hij is 95 jaar geworden.

Lees verder »

Bisdom reikt suggesties aan om samen Kerstmis 2020 te vieren

19-11-2020

Het bisdom Roermond heeft een lijst met ideeën online gezet die parochies kunnen gebruiken als alternatief voor hun programma tijdens de kerstdagen. Op de lijst staat onder meer een volledig uitgewerkt draaiboek voor een kerstwandeling. Maar ook ideeën als ‘kindje wiegen’, ‘maak Kerstmis langer’ en ‘een thuis-gebedsdienst’ worden genoemd.

Lees verder »

Oud-missiesecretaris Marc Calo vraagt hulp

19-11-2020

Binnen een paar weken troffen drie grote orkanen – Quinta, Rollie en Ulysses – meerdere provincies op het eiland Luzon op de Filipijnen. Voormalig missiesecretaris en oud-pastoor van Tegelen pater Marc Calo werkt nu op de Filipijnen. Hij heeft het Missiebureau Roermond om hulp gevraagd.

Lees verder »

Veelgestelde vragen uit parochies na persconferentie kabinet 17 november

18-11-2020

Dinsdag 17 november gaven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie waarin een aantal aanpassingen van de maatregelen tegen Covid-19 werd aangekondigd. Over het algemeen hebben deze aanpassingen geen grote gevolgen voor het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ zoals dat in de R.-K. Kerk gehanteerd wordt. Toch zijn er enkele veelgestelde vragen die hieronder worden beantwoord:

Lees verder »

Zeker 37 kerken in Limburg kleuren rood op #RedWednesday

16-11-2020

Op woensdag 25 november worden in heel Nederland kerken rood verlicht om aandacht te vragen voor het recht op vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen -  de grootste groep - in het bijzonder. Aan de actie #RedWednesday doen verspreid door het hele land meer dan 90 kerken mee, waarvan 37 in Limburg.

Lees verder »

Nieuwe werkmap eerste communieliedjes

12-11-2020

‘Ik zing, want ik ben blij!’ Zo heet een nieuwe werkmap met liedjes voor de catechese en de viering van de eerste heilige communie, die de Gregoriusvereniging en VNK Limburg hebben samengesteld. De werkmap is bedoeld ter ondersteuning van parochies en werkgroepen die elk jaar de eerste communieviering voorbereiden. Dit weekeinde wordt het project aan een eerste groep gebruikers gepresenteerd.

Lees verder »

Paus Franciscus: Gebed en solidariteit met armen horen bij elkaar

12-11-2020

“Het gebed tot God en solidariteit met de armen en mensen die lijden zijn niet van elkaar te scheiden.” Tot die conclusie komt paus Franciscus in zijn boodschap voor de ‘Werelddag van de Armen’, die komende zondag (15 november) voor de vierde keer in de katholieke kerk wordt gevierd.

Lees verder »

Deken Jos Spee van Venlo benoemd tot ‘kapelaan van de paus’

11-11-2020

Deken Jos Spee van Venlo is door de paus benoemd tot ‘kapelaan van zijne heiligheid’. Dit is een eretitel voor priesters die zich op een bijzondere wijze hebben onderscheiden. Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft dit woensdag 11 november bekend gemaakt aan het einde van een feestelijke eucharistieviering bij gelegenheid van het patroonsfeest van de Sint-Martinusbasiliek in Venlo.

Lees verder »

Website over prof. Leo Elders gelanceerd

10-11-2020

De naar hem vernoemde Leo Eldersstichting heeft een website over de vorig jaar overleden hoogleraar filosofie en docent van het grootseminarie Rolduc gelanceerd. Met de website wil de stichting het leven en werk van prof Elders onder de aandacht van een groter publiek brengen.

Lees verder »

Bisschoppelijke zending voor nieuwe catechisten

09-11-2020

Maar liefst twaalf nieuwe catechisten hebben zondag 8 november uit handen van bisschop Harrie Smeets hun missio canonica of getuigschrift ontvangen. De ‘missio’ is de officiële zending om namens de bisschop als catechist in het bisdom aan de slag te gaan.

Lees verder »

The Passion komt toch naar Roermond

06-11-2020

The Passion komt toch naar Roermond. Nadat de geplande 10e editie van het tv-spektakel dit voorjaar vanwege corona niet kon doorgaan, wordt de 11e editie op 1 april 2021 alsnog in de bisschopsstad gehouden. Omroep KRO-NCRV heeft dit vandaag officieel bekend gemaakt. Het verhaal over het lijden van Christus wordt op Witte Donderdag live vanaf het Munsterplein op NPO1 uitgezonden.het

Lees verder »

Oud-rector Thijs Smits o.f.m. overleden

05-11-2020

In zijn woonplaats Maastricht is op donderdag 5 november pater Thijs Smits o.f.m. overleden. Pater Smits was de laatste jaren van zijn werkzame leven rector van twee zorgcentra in Maastricht. Daarvoor was hij vele jaren kapelaan en pastoor in diverse parochies. Pater Smits is 90 jaar geworden. 

Lees verder »

Willibrordzondag: Samen de Heer tegemoet

04-11-2020

Samen de Heer tegemoet. Dat is het motto van Willibrordzondag, die dit jaar in het weekeinde van 7 en 8 november wordt gehouden. In dat weekeinde wordt in de kerken in Nederland aandacht gevraagd voor oecumene: het contact tussen christenen van verschillende kerkgenootschappen.

Lees verder »