Social Media

 

 

Laatste nieuws

Inbezitneming zetel op 24 augustus

21-06-2024

Mgr. Van den Hout zal de zetel van het bisdom Roermond officieel in bezit nemen op zaterdag 24 augustus. Dit gebeurt tijdens een pontificale eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Omdat Mgr. Van den Hout al bisschop is, hoeft er geen wijding plaats te vinden.

Lees verder »

Reactie voorzitter bisschoppenconferentie op benoeming Mgr. Van den Hout

21-06-2024

De voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, mgr. Van den Hende, feliciteert het bisdom Roermond met de nieuwe bisschop, nu vandaag de benoeming van mgr. Van den Hout (59) is bekend gemaakt. Van den Hende: “Het overlijden van Mgr. Smeets was een groot verlies. In de persoon van mgr. Van den Hout krijgt het bisdom Roermond opnieuw een energieke bisschop met pastorale en bestuurlijke ervaring.”

Lees verder »

Mgr. Ron van den Hout nieuwe bisschop van Roermond

21-06-2024

Mgr. dr. C.F.M. (Ron) van den Hout wordt de nieuwe bisschop van het bisdom Roermond. Mgr. Van den Hout is nu nog bisschop van Groningen-Leeuwarden. Paus Franciscus heeft hem met ingang van 21 juni 2024 benoemd tot opvolger van de eind vorig jaar overleden Mgr. Harrie Smeets en tot 25e bisschop op de zetel van Roermond.

Lees verder »

Bisschoppelijk Museum viert 75-jarig jubileum

14-06-2024

In de loop van de eeuwen is er heel wat mooie religieuze kunst in Limburgse kerken verzameld. Het is de taak van het bisdom om op te letten of daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. Om dat te kunnen doen, werd het Bisschoppelijk Museum Roermond opgericht. Vrijdag 28 juni wordt het 75-jarig bestaan gevierd met een symposium en met de terugkeer van zes bijzondere schilderijen.

Lees verder »

Theologie studeren in Limburg (m/v)

14-06-2024

Het Theologisch Instituut Rolduc is een weekendopleiding van het bisdom Roermond voor mannen en vrouwen, die zich willen verdiepen in theologie en pastoraat. Het instituut leidt diakens op, maar ook pastoraal werkers, geestelijk verzorgers en catecheten. Ook belangstellenden die voor hun persoonlijke vorming een of meer cursussen willen volgen, zijn van harte welkom.

Lees verder »

Kunst ‘Onder de Bogen’ in Servaasbasiliek te zien

14-06-2024

In de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht is vanaf 20 juni een expositie te zien met kunstwerken uit de collectie van de ‘Zusters onder de Bogen’. Bij gelegenheid van de opening van de expositie hebben de zusters ook een houten beeld van de heilige bisschop Remaclus aan de Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek geschonken.

Lees verder »

Zondag TV-mis vanuit H. Hartkerk in Roermond-Oost

12-06-2024

Komende zondag (16 juni) wordt de wekelijkse televisiemis van KRO-NCRV weer uitgezonden vanuit de H. Hartkerk in Roermond-Oost.

Lees verder »

Benoemingen in het bisdom Roermond

12-06-2024

Deken Geert Lauvenberg van Susteren is benoemd tot administrator van twee federaties in zijn dekenaat. Het gaat om de parochiefederatie Echt en omgeving en om de parochie H. Rafaël in Maasbracht en omgeving. Ook zijn er nog enkele andere benoemingen.

Lees verder »

Zomereditie De Sleutel valt in de bus

12-06-2024

God vinden in de stilte, kerken in de steigers, de Virga Jessefeesten in Hasselt en fietsen langs plekken vol verwondering. Zo maar een greep uit de onderwerpen die aan bod komen in de zomereditie van het bisdomblad De Sleutel, die een dezer dagen bij alle abonnees in de bus valt. 

Lees verder »

Inschrijving Nationale Bedevaart naar Rome in Heilig Jaar 2025 geopend

10-06-2024

De inschrijving voor de Nationale Bedevaart naar Rome in het Heilig Jaar 2025 is geopend. In de meivakantie van volgend jaar gaan de Nederlandse bisdommen samen op bedevaart naar Rome. Ze geven daarmee gehoor aan de uitnodiging van paus Franciscus om tijdens het Jubeljaar als ‘pelgrims van hoop’ naar Rome te komen en door de Heilige Deuren de grote basilieken te betreden.

Lees verder »

Buitengewoon bedienaren Heilige Communie aangesteld

06-06-2024

In de basiliek van het H. Sacrament in Meerssen zijn donderdagavond veertien vrijwilligers aangesteld als buitengewoon bedienaar van de Heilige Communie. Dat wil zeggen dat zij in vieringen mogen helpen met uitreiken van de communie en de ook de ziekencommunie mogen rondbrengen.

Lees verder »

Forum Femina nieuw platform voor vrouwen over christelijke zingeving en spiritualiteit

06-06-2024

Forum Femina. Zo heet een nieuw online platform voor Limburgse vrouwen die op zoek zijn naar christelijke zingeving en spiritualiteit. Het platform is een initiatief van de Stichting Mgr. Schijnenhuis. De nieuwe plannen zijn donderdag in Heerlen gepresenteerd.

Lees verder »

Limburger Stefan Ansinger wordt tot priester gewijd 

03-06-2024

De uit Venray afkomstige Stefan Ansinger wordt zaterdag 15 juni in Rotterdam door bisschop Hans van den Hende tot priester gewijd. Ansinger is lid van de religieuze orde van de dominicanen.

Lees verder »

Bijna dertig kloosters openen op 9 juni hun deuren

29-05-2024

Op zondag 9 juni wordt voor de elfde maal de Open Kloosterdag gehouden. Zo’n 30 kloosters verspreid door het land zetten hun deuren open om bezoekers te verwelkomen. In Limburg doen vijf klooster mee. Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat de keuze voor het klooster een eigentijdse levenskeuze is. Zij vertellen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven.

Lees verder »

Geschiedenis Horst wordt zichtbaar in atrium Lambertuskerk

27-05-2024

Op de plek waar zo’n duizend jaar geleden het dorp Horst ontstond, wordt vanaf 1 juni de geschiedenis van Horst verteld. In het atrium van de Sint-Lambertuskerk verschijnen vijf informatiezuilen en het atrium zelf wordt verfraaid en ingericht om mensen te ontvangen en als startpunt voor rondleidingen te dienen.

Lees verder »

Pastoor Marcus Kenis waarnemend pastoor in Schinnen

26-05-2024

De parochies van Schinnen, Oirsbeek, Puth en Doenrade krijgen een waarnemend pastoor. Pastoor Marcus Kenis van Beek wordt per 1 juli in die functie benoemd. Hij vervangt deken Jack Honings, die tot waarnemend deken van Weert is benoemd. Dat is dit weekeinde in de betreffende parochies bekend gemaakt.

Lees verder »

Priesterwijding Jean-Léonard Ratokinaina

26-05-2024

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is Jean-Léonard Ratokiniaina zaterdag 25 mei door hulpbisschop Mgr. Everard de Jong tot priester gewijd. Ratokiniaina is 34 jaar, komt uit Madagascar en is lid van de beweging van de Neokatechumenale Weg. Hij gaat als kapelaan werken in Maastricht-Oost.

Lees verder »

Ondersteun opleiding van nieuwe priesters

23-05-2024

Dit weekeinde wordt Jean Leonard Ratokiniaina in de kathedraal in Roermond tot priester gewijd. Hij heeft zijn opleiding in Limburg kunnen volgen dankzij de financiële bijdrage van veel gulle gevers. Vindt u het ook belangrijk dat er nieuwe priesters opgeleid kunnen worden? Word dan donateur van de Paredisstichting.

Lees verder »

Dit weekeinde eerste ‘Werelddag van de Kinderen’

23-05-2024

Dit weekeinde wordt in de katholieke Kerk voor de eerste keer de 'Werelddagen van de Kinderen' gehouden. In het olympisch stadion in Rome worden enkele duizenden jongens en meisjes uit de hele wereld verwacht. De Wereldkinderdagen zijn een aanvulling op de Wereldjongerendagen. In een brief aan de kinderen schrijft paus Franciscus dat we de wereld kunnen veranderen door kleine dingen goed te doen.

Lees verder »

Schatkamer Slevrouwebasiliek heropend en ingezegend

20-05-2024

Met het doorknippen van het traditionele lint heeft diocesaan administrator Mgr. René Maessen op pinkstermaandag de vernieuwde schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht geopend. Daarna zegende pastoor Mgr. Jan Vries de ruimte in en was er voor de tientallen gasten de gelegenheid om de nieuwe plek voor de kunstschatten te bekijken.

Lees verder »