Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Laatste nieuws

Bid mee als voorbereiding op Pinksteren

12-05-2021

De Nederlandse bisschoppen nodigen gelovigen uit om vanaf Hemelvaart met het woord van God op weg te gaan naar Pinksteren. Zij doen dit door het aanbieden van een noveen waarin aan de hand van de schriftlezingen van de dag gebeden wordt om de komst van de Heilige Geest.

Lees verder »

Catecheet wordt officieel kerkelijk ambt

11-05-2021

De functie van catecheet of catechist wordt een officieel lekenambt in de Kerk. Dat is dinsdag 11 mei in Rome bekend gemaakt. De paus wil daarmee degenen die catechese geven een erkenning geven voor hun dienstwerk aan de Kerk.

Lees verder »

Wijding 'Limburgse' priesters in Sri Lanka uitgesteld

10-05-2021

De priesterwijding van de in Limburg werkzame kapelaans Nicholas Pethuru en Ranil Weerawarna in Sri Lanka zijn vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Deze wijdingen zouden deze week plaatsvinden, maar in Sri Lanka mogen er tot 25 mei geen openbare kerkdiensten plaatsvinden.

Lees verder »

Geen afstel meer: Passiespelen Tegelen gaan door

07-05-2021

De Passiespelen Tegelen 2021 gaan door! Op zaterdag 3 juli vinden in openluchttheater De Doolhof de eerste twee voorstellingen plaats van de 21ste Tegelse Passiespelen. Tot en met zondag 5 september worden er 36 voorstellingen gespeeld, telkens twee maal per dag, zonder pauze en coronaproof.

Lees verder »

Pater Gerard Verwoerd c.m. overleden

07-05-2021

Op 4 mei is in Panningen pater Gerard Verwoerd c.m. overleden. Pater Verwoerd was in Limburg onder andere kapelaan in Brunssum-Rumpen en Susteren-Mariaveld. Ook was hij op andere plekken in Nederland voor de congregatie van de lazaristen actief. Pater Voerwoerd is 81 jaar geworden. De uitvaart vindt maandag 10 mei in besloten kring in Panningen plaats.

Lees verder »

Pastoor Harry Quaedvlieg geïnstalleerd als kanunnik 

06-05-2021

Tijdens een plechtige vesperviering in de abdijkerk van Rolduc is pastoor Harry Quaedvlieg van Geleen donderdagmiddag geïnstalleerd als lid van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond. Quaedvlieg was eind vorig jaar al benoemd, maar vanwege de coronamaatregelen kon de installatie nu pas plaatsvinden. Het kapittel is het belangrijkste adviesorgaan van de bisschop. 

Lees verder »

Zeven nieuwe aanroepingen Sint-Jozef

05-05-2021

Paus Franciscus heeft de litanie van Sint-Jozef uitgebreid met zeven nieuwe aanroepingen. Dat werd afgelopen weekeinde in Rome bekend gemaakt op het feest van Sint-Jozef-arbeider. De uitbreiding van de litanie komt komt in het speciale Sint-Jozefjaar dat tot 8 december van dit jaar duurt.

Lees verder »

Kerk lanceert campagne Vierpinksteren.nl

05-05-2021

De Rooms-katholieke Kerk voorziet voor Pinksteren geen grote versoepeling van de eigen coronamaatregelen. Ook wanneer de coronacijfers verbeteren en het maximum aantal gelovigen bij een viering wordt verruimd, kan mogelijk niet iedereen die dit wil de Pinkstervieringen fysiek bijwonen. De Nederlandse bisschoppen roepen met de website www.vierpinksteren.nl iedereen op om Pinksteren wel te vieren en als er geen plek is in de kerk, dit thuis via livestream of televisie te doen

Lees verder »

Bisschop bezocht priklocatie in kerk

03-05-2021

De Sint-Sebastianuskerk in Herkenbosch is een van de kerken in Limburg die af en toe gebruikt wordt voor het zetten vaccinatieprikken. Bisschop Harrie Smeets bracht vanmiddag een werkbezoek aan de kerk om met eigen ogen te zien hoe dit in z’n werk gaat. Medewerkers van huisartsenpraktijk Herkenbosch gaven daarbij tekst en uitleg.

Lees verder »

Landelijke TV-mis zondag 2 mei vanuit Waubach

29-04-2021

Zondagmorgen 2 mei wordt de landelijk tv-mis weer uitgezonden vanuit de Sint-Jozefkerk in Landgraaf-Waubach.

Lees verder »

Arend van der Heijden zondag in Geloofsgesprek

29-04-2021

Hij was chef-kok voor artiesten en mensen die veel geld te besteden hebben. Hij koos een andere weg. Vanuit zijn geloof en het gebed ging hij koken voor mensen die geen geld voor eten hebben. Arend van der Heijden uit Heerlen vertelt zondag zijn verhaal in het KRO-programma Geloofsgesprek.

Lees verder »

Beperkte verruiming in R.-K. Kerk voor grote kerkgebouwen met ingang van 29 april

29-04-2021

De Nederlandse Bisschoppen hebben besloten een beperkte verruiming toe te staan voor wat betreft het aantal aanwezigen bij vieringen. De verruiming geldt alleen voor grote kerkgebouwen die meer dan 300 reguliere zitplaatsen hebben. In deze grote kerken mag met ingang van 29 april maximaal tien procent van het totale aantal zitplaatsen bezet zijn. De huidige fase van de coronapandemie die als ‘zeer ernstig’ geldt laat nog geen verdere versoepeling toe vinden de bisschoppen.

Lees verder »

Zondag voor de Oosterse Kerken over Antonius

28-04-2021

De heilige Antonius Abt staat dit jaar centraal tijdens Zondag voor de Oosterse Kerken in het weekeinde van 1 en 2 mei. Het thema luidt: ‘Religieus leven in Oost en West – Antonius als bezieler’.

Lees verder »

Lourdesbedevaarten gaan dit jaar niet door

23-04-2021

De geplande bedevaarten naar Lourdes van september en begin oktober kunnen helaas (weer) niet doorgaan. Het bestuur van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht heeft dat moeten besluiten. Het is op dit moment te onduidelijk hoe de coronacrisis zich zal ontwikkelen en hoe de situatie na de zomer in Nederland en Lourdes zal zijn.

Lees verder »

Paters montfortanen 140 jaar in Limburg

22-04-2021

Komende woensdag – 28 april – viert de Kerk de gedachtenis van Louis Marie Grignion de Montfort. De Franse priester leefde eind 17e en begin 18e eeuw. Hij is de stichter van drie congregaties, waarvan er één naar hem werd vernoemd: de paters montfortanen. Dit jaar is het precies 140 jaar geleden dat de congregatie zich in Nederland vestigde en de eerste paters in Schimmert kwamen wonen.

Lees verder »

Vanaf 28 april honderd aanwezigen toegestaan bij uitvaarten

21-04-2021

Het Kabinet heeft op dinsdag 20 april een aantal versoepelingen aangekondigd op het gebied van coronamaatregelen. Deze gaan in op woensdag 28 april. Vanaf die dag mogen er bij een uitvaart honderd mensen aanwezig zijn. Dat zijn er nu nog vijftig. Ook voor de Rooms-katholieke Kerk geldt dat vanaf 28 april bij een uitvaart honderd mensen aanwezig mogen zijn, mits de ruimtecapaciteit van de kerk of de kapel dit aantal toelaat.

Lees verder »

Roepingenzondag: Wees niet bang

20-04-2021

‘Wees niet bang, kom dichterbij’. Dat is dit jaar de slogan van Roepingenzondag. In het weekeinde van 24 en 25 april wordt voor de 58e keer Wereldgebedsdag voor Roepingen gehouden. Priester of religieus worden, is niet meer zo gebruikelijk als het vroeger was. Maar dat wil niet zeggen dat God niemand meer roept. Elk jaar zijn er mensen die gehoor geven aan de oproep van Christus om Hem te volgen en ‘vissers van mensen’ te worden. In katholieke kerken over de hele wereld wordt dit weekeinde gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven.

Lees verder »

Jan Billekens (oudste priester bisdom) overleden

19-04-2021

Op zaterdag 17 april is in Horst oud-pastoor en oud-rector Jan Billekens overleden. Hij is 96 jaar geworden. Sinds het overlijden van emeritus-pastoor Jef Penders (100) begin dit jaar was Billekens de oudste priester van het bisdom Roermond.

Lees verder »

Landelijke tv-mis zondag vanuit kathedraal Roermond

14-04-2021

De landelijke televisiemis van de KRO wordt zondagmorgen (18 april) uitgezonden vanuit de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Hoofdcelebrant is bisschop Harrie Smeets.

Lees verder »

Bisschop Smeets zondag in Geloofsgesprek

14-04-2021

Bisschop Harrie Smeets is zondagmorgen te gast in het programma Geloofsgesprek van de KRO. Presentator Leo Fijen praat dan met hem over gelovig zijn in deze coronatijd.

Lees verder »